DeníčekSkalní lezení

Súlov, Slovensko (25. – 26.10.2014)

A máme tu další lezecký víkend. Rozhodnutí jet na Slovensko jsme tentokráte přenechali na týpkovi z Ostravy (www.boulder.cz/martin-gospos-typek-ostravsky-n678 ), pro něhož je Súlov druhým domovem. Naše společná cesta započala ve Frýdku-Místku.

Súlovské skály jsou součástí horského celku Súľovských vrchů, nacházejících se jihozápadně od Žiliny. Celá tato oblast je pro svoji výjimečnou přírodní hodnotu vyhlášena přírodní rezervací a skály jsou zde převážně tvořeny vápencovými slepenci. První naší zastávkou byl sektor Sova a hned od samého začátku Martin s Pepém předváděli své lezecké schopnosti. A jelikož nejsou žádní troškaři, začali, co se týče obtížnosti, poměrně vysoko.

DSCN4267

Poté se naše kroky přesunuly do sektoru Ježkov, kde jsem měla ukázat své zkušenosti já. Vybraná cesta zespodu vypadala velmi zajímavě a nejevila se nikterak obtížně. Jenže již po prvních krocích jsem poznala, že to nebude žádná procházka růžovou zahradou. Nadávala jsem, bědovala a chtěla to několikrát vzdát, ale nakonec jsem, bez jediného odsedu, dolezla. Byla jsem spokojená, ale moje lezecké možnosti pro tyto dva dny absolutně vyčerpány.

DSCN4421

Druhý den ráno dívčí osazenstvo zamířilo na hrad Súlov, který byl postaven v 15. století. V 19. století byl vlivem zemětřesení zničen a od té doby chátrá a je z něj více méně zřícenina.

 

Pánové mezitím zakotvili v sektoru Javor – Tabuľa. Klasifikace cest vylezených v této oblasti byla oproti předešlému dni poněkud nižší, ale i tak si to oba dva užívali, a nám nezbývalo než obdivovat jejich houževnatost a nadšení s jakým se vrhají do každého výstupu. Poslední lezeckou chuťovečku si natáhli na Věži nad ohniskom.

Tady bohužel naše štace končí. Hodiny neúprosně letěly, vzhledem k posunu času se sluníčko poměrně brzo začalo ztrácet za horizontem a naším posledním úkolem bylo se co nejrychleji sbalit a ještě za světla odcestovat. Další lezecký cíl na nás již čekal (viz: Žulová haše z pod Karkonosz).

Sova:
Zarathuštra  10
Axel   9-
Ježkov:
Pieskovisko 6a+

Javor
Kamenná tabuľa:
Koumácká   7-
Jasenné matury   7
Adrenalín   7+
Věža nad ohniskom:
Disko   8+

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..