AkcePříroda/LidéSkalní lezení

Lezecký kroužek 2023

Výprava na Rabštejn

Horolezecký kroužek bývá tradičně zakončen celodenní výpravou na skály. Děti ve věku od 8 do 15 let jsou zde odměněny za celoroční snažení při lezení na umělé stěně v Javorníku. Premiérově se v roce 2023 konala víkendová výprava do skalní oblasti Rabštejn nedaleko Rýmařova.
Stravování probíhalo na Horské chatě Rabštejn. Spalo se však na louce ve stanech, které jsme si s dětmi sami postavili. Již během stavby základního tábora byla vidět mezi dětmi spolupráce a soudržnost. Část dětí má stanování zažité avšak pro některé se jednalo o premiéru, kterou zvládly na výbornou.
Ve skalní oblasti Rabštejn se nalézá velké množství zajištěných cest různých obtížností. V sobotu naše lezkyně a lezci rozdělené do dvou skupinek zvládly 4 cesty, kde musely řešit rozličné lezecké problémy a mnohem větší výšku než na kterou jsou zvyklí z lezecké stěny. V neděli jsme pro děti připravili další 3 cesty. S bezpečností to myslíme vážně. Zatímco děti v sobotu snídaly nebo se v neděli dopoledne prakticky učily poskytovat první pomoc s Horskou službou, tak instruktoři tahali a dojišťovali zvolené cesty. S potěšením jsem sledoval, že naše děti mají zažitou bezpečnost při lezení a jištění lépe než někteří lezci, kteří lezli v sousedních cestách.
Děti přijelo podpořit krom instuktorů i několik dalších členek a členů javornického horolezeckého oddílu HO Rychleby. Milé bylo, že pohodovou atmosféru pomáhala dotvářet děvčata, která s námi chodí lozit na javornickou stěnu.
Velký dík patří všem, kteří se podíleli na zvládnutí celé akce. Za celoroční podporu chci na tomto místě poděkovat SVČ Duha, Sportu Javorník, ZŠ Javorník, Českému horolezeckému svazu a také rodičům.

za HO Rychleby
Martin Lomáz

Fotografie ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..