AkceHorské lezení

První pomoc s Káťou

photo_iconV rámci horokurzů v neděli 1. února 2015 ve společenské místnosti u Uhlířů proběhla část věnovaná první pomoci. Káťa s námi přehledně a bez zbytečného balastu prošla témata zaměřená na pohyb v horách a cestu k nim.  Parádní bylo vyzkoušet si mnohé věci prakticky.

Málem jsem dostal přes hubu u přístupu k raněnému.  Zapotil jsem se u resuscitace figuríny a jsem rád, že ze simulací různých ran a zlomenin  nic necákalo.

V bodech pár věci k připomenutí bo „Kdo je připraven, není zaskočen.“ :

  • před „výpravou“ si pozjišťuji co nejvíc informací k dané oblasti, zkontroluji vybavení, obsah lékárničky,…
  • telefonní číslo na Horskou službu ČR (+420) 1210 a na Slovensku (+421) 18 300.  Pro ČR mají aplikaci do chytrých telefonů, která záchranářům pošle i polohu. Dále tam je sněhové zpravodajství atp.
  • Nemám-li signál v mobilu můžu dávat akustické i vizuální signály. Po Evropě se používá Alpský nouzový signál. 6x za minutu  (co 10 vteřin) dávám stejný signál (pískám na píšťalku, blikám,…) pak 1 minutu čekám a znovu dokola.  Jako odpověď se signalizuje 3x za minutu (co 20 vteřin). Další signály pro zájemce.
  • Při KPR stlačujeme hrudník o cca 5 cm frekvencí  100x až 120x za 1 minutu (v rytmu písničky Rolničky, rolničky. Pro náročnější je tu Stayin‘ Alive od Bee Gees).
  • Lepší je poskytnout první pomoc blbě než vůbec. (Pokud se dovoláš, tak Tě operátorka vede po telefonu.)

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..